3 Mart 2010 Çarşamba

Başlarken...


BAŞLARKEN...


Bir eksiklik, bir boşluk vardı, uzun süredir gözümüze çarpan. Sınavlardaki başarıyı koruyorduk belki; izcilik gibi köklü faaliyetleri, Dirim ve Çığlık ile Kültür Haftası benzeri gelenekleri bir şekilde sürdürüyorduk. Sinema Kulübü, Tarih Projesi fedakarlıklarla da olsa yürütülürken bireysel insiyatifler MUN gibi çalışmaları muhafaza etmeye çalışıyordu.

Ama biz sadece var olanı korumaya çalışan; gelecek planlarından yalnızca ÖSS ile Abitur’u anlayan, geride duran, susan, yetinen bir grup sıradan öğrenci miydik? İstanbul (Erkek) Lisesi’ni buraya getiren yüksek not ortalamaları, ayrılırken akılımızda kalan bizden öncekilerin yaptığı atılımlar mıydı? Değiştik mi, makineleri tasarlamak için mühendis olma kaygısıyla soru çözerken farkında olmadan onlardan biri mi olduk, olacağız?

Bir ay gibi kısa bir sürede oluştu Sessiz Dergi, suya sabuna dokunmaktan korkmayan bir grup öğrencinin emekleriyle. Ne “felsefe yapmakla” aşağılandık, ne edebiyattan çekindik; gerçeklerden kaçmanın, apoletler ve yasaklarla apolitikleştirilmenin çözüm olmadığını biliyorduk. Sorunlar karşısında sinmeyeceğimizi biliyorduk; yakın tarihe, günümüze bakarken, gülmek ve dans etmek varken bir köşede susamayacağımızı biliyorduk.

Çoğu noktada birbirimizle dahi uyuşmuyoruz gerçi, her birimizin farklı bir hayat görüşü, ideolojisi var ve bu çeşitlilik, ortaya birbirinden bağımsız yazılar koymamızı sağlıyor. Bu dergiyi çıkartmamızdaki amaçlardan birisi de zaten bizim kendi aramızda yaptığımız tartışmaları biraz da sizlere yansıtmak, okul içindeki kültür ortamını canlandırmak. Ne var ki kendimizi okulla sınırlı tuttuğumuz da söylenemez, kaliteli bir iş çıkarttığımızı umarak dışarı açılma cüretini de gösteriyoruz.

Bu amaçla şiir, öykü, deneme gibi edebi ürünlerin yanında politik bir felsefe olarak anarşizme, tarihte iz bırakmış bir hareket olan Spartakistler’e ve üç büyük ütopyanın karşılaştırmasına da yer verdik. Röportaj ricamızı kırmayan Tunç “Turbo” Dindaş grafitinin algılanışındaki değişime değinerek sayfalarımızı renklendirdi, ayrıca mizahla karışık kimi denemelerin de tekdüzeliği kırdığını umuyoruz.

Bu noktadan sonra fikirlerimizi olabildiğince çok insanla paylaşmak, daha geniş bir kitleye ulaşabilmek için sizden de destek bekliyoruz; bu sessizlik, tek başımıza altından kalkabileceğimiz bir yük değil…

Sessiz Dergi






0 ses çıkmış:

 

Term Life Insurance Quote