28 Nisan 2010 Çarşamba

Pastafaryanizm (Deneme)



Pastafaryanizm

           
            Pastafaryanizm dogmatik dinlerden sıkılmış olan insanların tercih ettiği, Russel’in Çaydanlığı* ile başlayan parodi dinlerin günümüzde en popüler olanıdır. Pastafaryanizm inancının tanrısı Uçan Spagetti Canavarı (Flying Spaghetti Monster, USC,FSM), yaratıcısı Bobby Henderson’dur ki kendisi Pastafaryanizm inancının asıl tanrısı olmasına rağmen, büyük bir alçak gönüllükle yalnızca peygamber olduğunu belirtir. Bobby’nin Pastafaryanizm inancını ortaya çıkarması, Kansas’taki bir eğitim kurumunun evrimin yanında Akıllı Tasarım konusunun öğretilmesi kararına dayanır. Bobby, bu kararın üzerine evrenin bir uçan spagetti canavarı tarafından yaratıldığını söyleyen ve okullarda bu konunun da okutulmasını talep eden bir mektup yazmıştır. Pastafaryanizmin ilk parodisi bu mektupla başlamıştır. Daha sonra büyük bir hayran kitlesi kazanmaya başlayan Pastafaryanizm, tam bir parodi din haline gelmiştir. Bobby bu dine ait kutsal kitabı (The Gospel of The Flying Spaghetti Monster) yazması için yüksek miktarda bir para almıştır.

Pastafaryanizm inancına göre korsanlar kutsal varlıklardır ve dünyadaki küresel ısınma, deprem, tayfun, vb. felaketlerin nedeni olarak korsanların 1800’lü yıllardan beri sayılarının azalması belirtilmiştir. Bobby Henderson, Kansas Eyaleti Eğitim kurumuna gönderdiği mektupta ek olarak küresel sıcaklığın artmasının direkt olarak korsanların sayısının azalmasıyla ilgili olduğuna değinmiştir. Bu yaklaşımda da dinlerin kendilerini kanıtlamak için saçma kanıtlar öne sürdükleri eleştirilmiştir. Bobby Henderson kutsal kitapta, amaçlarından biri olarak bir korsan gemisi yaptırıp onunla dünyayı dolaşarak Pastafaryanizmi yaymayı belirtmiştir.

            Henderson, diğer dinlerde bulunan, Akıllı Tasarım (Yaradılış), Cennet, On Emir gibi inançları, parodi haline getirip kitabında bunlara değinmiştir. Örneğin Pafaryan inancında, dini diğer dinerden daha cazip kılan değişik bir cennet inancı vardır. Pastafaryanizm’e göre cennet bira volkanları ve bir striptizci fabrikası ile doludur.
Duaların ve Delifişek**'in belli bazı ayetlerinin vb. sonunda "RAmen" denir. Bu sözcük Amin (Amen) kelimesi ve bir makarna çeşidi olan ramenin birleşmesinden oluşmuştur.
-On Emir yerine daha kibar bir dille yazılmış ve Fsm’nin bazı ricalarını içercen “8 yapmazsanız memnun olurum” bulunur.

8 Yapmazsanız Çok Memnun Olurum:

1. Eğer benim Makarnavi varlığımdan bahsederken sofuluk taslayan ben-senden-daha-kutsalım tipi serserice davranışlarda bulunmazsan çok memnun olurum. Eğer bazı insanlar bana inanmazsa, sorun değil. Cidden, o kadar kendini beğenmiş değilim. Ayrıca, meselemiz onlar değil, o yüzden konuyu değiştirme.
2. Eğer benim varlığımı başka insanları bastırmak, buyruk altına almak, cezalandırmak, deşmek, ve/veya, yani işte, kaba davranmak için kullanmazsanız çok memnun olurum. Ben kurban talep etmiyorum, ve saflık dediğin suda olur, insanda değil.
3. Eğer başka insanları yargılamak için nasıl göründüklerine, veya nasıl giyindiklerine, veya nasıl konuştuklarına bakmazsan, veya, yani, iyi davran işte, tamam mı? Ha bir de şunu kalın kafalarınıza sokun: Kadın = insan. Erkek = insan. Aynı = aynı. Biri diğerinden daha iyi değildir, tabi konumuz moda değilse, zira kusura bakmayın ama onda üstünlük kadınlarda, ha bir de mor ile fuşya arasındaki farkı bilen bazı erkeklerde.
4. Eğer sizin ve karşınızdakinin yasal yaş sınırı ve ruhsal olgunluğa ulaşması koşuluyla sizi inciten, veya arkadaşınızın gönlünün ve iradesinin razı olmadığı ilişkilere girmezseniz çok memnun olurum. İtirazı olanlara ise şunu söyleyebilirim: gidin kendinizi s****! (özgün metindeki gibi sansürlenmiştir). Eğer bu cevaptan hoşlanmazlarsa gidip televizyonlarını kapatsınlar, yürüyüşe falan çıksınlar.
5. Eğer başkalarının bağnaz, kadın düşmanı, nefret içeren fikirleriyle miden boşken yarışmaya kalkmazsan çok memnun olurum. Önce yemek ye, sonra ne b** yersen ye!
6. Eğer Makarnavi varlığıma adamak üzere milyon dolarlık kiliseler/tapınaklar/camiler/sinagoglar/türbeler yapmak yerine parayı daha iyi amaçlarla harcarsan çok memnun olurum (istediğini seç):
-Fakirliği ortadan kaldırmak
-Hastalıklara çare bulmak
-Barış içinde yaşamak, tutkuyla sevmek, ve kablolu televizyon fiyatını düşürmek Ben karmaşık karbonhidratlı sonsuz kudretli bir varlık olabilirim, ama hayattaki küçük şeyleri severim. Bana inan. Sonuçta yaratan benim.
7. Eğer etrafta dolanıp herkese seninle konuştuğumu söylemezsen çok memnun olurum. O kadar ilginç biri değilsin. O kadar böbürlenme. Ayrıca sana insan kardeşlerini sevmeni söyledim, bu ipucu yetmiyor mu?
8. Eğer, ee, ilgilendiğin konuda, yani çokça kapütilasyon/kayganlaştırıcı/Kayzer Wilhelm gerektiren bir konuda, kendine yaptırmayacağın işleri başkalarına yapmaya kalkmazsan çok memnun olurum. Eğer karşındakinin gönlü razı ise, (madde 4'e göre) yumul, ve Miki Fare aşkına, bir KONDOM TAK! Cidden, sadece bir lastik parçası. Eğer iyi hissetmeni engellemesini isteseydim onu dikenli olarak falan yaratırdım.

Pastafaryanizm’in evrime yaklaşımı kutsal kitaptaki konulardan bir tanesidir. Kutsal kitapta adını halkın %95’inin duymamış olduğu Darwin, Newton, Einstein gibi bilim insanlarının evrim denilen bir kavramı savunduğunu söyler ve bunun tamamen bir yalandan ibaret olduğunu belirtir. “Madem evrim denilen bir şey var, bu bilim insanları neden bugün bunu savunamıyorlar?”. Kitapta bu soruya hepsinin ölmüş olduğu gibi komik bir cevapla yanıt verir.

Pastafaryanist’lerin de diğer dinler gibi tatil günler vardır. Hristiyanlıkta Noel, İslam’da ise Ramazan Bayramı olmasına karşı, Pastafaryanizm’de “”tatil” vardır. “Tatil”in belli bir tarihi yoktur, her insana istediği zaman kutlamak gibi bir şans tanınmıştır.

Dışarıdan bakıldığında ne kadar komik ve saçma gözüken bir din olsa ve “Bu ateistler de ne kadar saçma dinlere inanıyorlar.” gibi yorumlara maruz kalsa da, Pastafaryanizm günümüzde dünyanın çoğunluğunda inanılan dinlerden çok daha mantığa dayalı bir dindir. Kutsal kitapta her ne kadar akıllı tasarım övülüp, evrim yalanlansa da, bunların hepsi aslında birer parodidir. Bobby Henderson, gerçekte savunduğu bütün düşüncelerini, kitapta dalgacı bir şekilde eleştirmiştir. Öbür dinlerin savunduğu mantıksız ve dogmatik düşüncelerin hepsini en iyi ve eğlenceli bir şekilde eleştiren, aynı zamanda aslında onların ne kadar kolay çürütülebilir olduğunu gösteren Pastafaryanizm, inancı olan çoğu kişinin okuması gereken ve aslında savundukları düşüncelerin, bir spagetti canavarına bile uygulanabileceğini gösteren güzel ve sivri dilli bir parodidir. Günümüzdeki dinler yüzünden çıkan savaşlar, çatışmalar ve ayrılıklar nedeniyle bıkmış insanların bir tepkisidir. Keşke herkes Pastafaryan olsa dedirtir.  Bunun yanında gayet lezzetli bir tanrıya sahip olan din, her damak zevkine hitap ediyor.

            Daha fazla bilgi için: The Gospel of The Flying Spaghetti Monster (E-book olarak bulabilirsiniz.). Ayrıca internette küçük bir araştırma ile birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.


(*):Russell'ın Çaydanlığı, diğer bir adıyla Göksel Çaydanlık, filozof Bertrand Russell tarafından dinlerin yanlışlanamaz savlarının yanlışlanması görevinin kuşkuculara düştüğü görüşünü çürütmek amacıyla ileri sürülen bir benzeşimdir.
(**):Pastafaryan dininin metinlerine "Delifişek" denir.
                                                                                              -Lapacı ve Vitriol

















1 ses çıkmış:

nevermore dedi ki...

http://www.kirpice.com/?p=2565

 

Term Life Insurance Quote